• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • İŞ DÜNYASI
  • SPOR
  • SAĞLIK MEDYA TEKNOLOJİ TOPLUM ASAYİŞ EĞİTİM
  • Ara
SON DAKİKA:
11:37
HG Hospital’de Toplum İçin Ücretsiz Ruh Sağlığı Etkinliği..
11:15
Kipaş Holding'den Futbol ve Basketbola 80 Milyon TL'lik Destek..
10:53
Ekinözü Belediye Başkanı Harun Vicdan, “Bu Caniler İçin İdam Şarttır”..
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. İŞ DÜNYASI
  3. ZABUN: "2017 İHRACATIMIZ 948 MİLYON DOLAR"..
İŞ DÜNYASI
Yayınlanma: 04 Ocak 2018 - 22:59

ZABUN: "2017 İHRACATIMIZ 948 MİLYON DOLAR"..

İŞ DÜNYASI
04 Ocak 2018 - 22:59
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ZABUN:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye'nin 2017 yılı ihracatı %10,4 artışla 157,1 milyar dolara ulaştı.

Aralık ayı ihracatı ise yüzde 10,1 artışla 13 milyar 570 milyon dolar oldu. Böylece Aralık ayı tüm zamanların en çok ihracat yapılan ayı olurken, 2017 yılı itibariyle de Cumhuriyet tarihinin en iyi ikinci yıllık ihracat rakamı elde edildi.

TİM verilerine göre Kahramanmaraş, 2017 yılını yüzde %11,5 artış kaydederek 948 milyon dolar ile tamamladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, ihracatta Türkiye ortalamasının 1 puan üzerinde gelişme sağlandığını söyledi.

“TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE İHRACAT ARTIŞI GERÇEKLEŞTİRDİK”

2017 yılının ihracatta atılım yılı olduğunun altını çizen Zabun şunları söyledi: “Türkiye ortalamasının 1 puan üzerinde, %11,5’lik ihracat artışı gerçekleştirdik. Böylece 948 milyon dolar ihracata ulaştık. 2017 yılında İtalya, Mısır, Almanya,Bulgaristan ve Portekiz en çok ihracat yaptığımız ülkeler oldu. İhracatımızın yarısına yakını bu ülkelere gerçekleştirildi. Tek başına İtalya’nın ihracatımızdaki payı 207 milyon dolar ile %22’ye yakın. Bu, bize kalite bakımından Avrupa’nın taleplerini karşılayabildiğimizi gösteriyor. 

“ÇİN’E İHRACAT %207 ARTTI”

Burada dikkat çeken bir başka konu ise Çin’e yaptığımız ihracatın %207 oranında artarak 17 milyon dolara ulaşmış olması. Bu da ihracat pazarlarımızın artması açısından önemli bir gelişme. Sektörel açıdan baktığımızda tekstil ve hammaddeleri, demir ve demir dışı metaller, kağıt, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, çimento ürünleri öne çıkmaktadır. Bu ürünler, ihracatımızda %95 paya sahip. Burada özellikle çimento ihracatımızın %46 oranında artması, iklimlendirme sektörünün %88 gelişme göstermesi de sektörel yelpazenin genişlemesi adına bizleri sevindirdi.”

Türkiye ihracatının 157 milyar dolara ulaştığını söyleyen Zabun, “İhracatın artmasında reel sektöre verilen destek çok önemli oldu. İhracat desteklerinin artırılması, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin desteklenmesi, e-ticaret sitelerine üyelik desteği, yeşil pasaport, Eximbank'ın sermayesinin artması, KGF'nin KOBİ’lere sağladığı finansman ve istihdama yönelik destekler,üretim ve ihracata ivme kazandırdı. Bizler de pazar çeşitliliğimizi artırdık.

Fuarlara katıldık, ticaret heyetleri düzenledik. Finansman konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte elimizi taşın altına koyduk. Üyelerimize kaynak sağladık. KGF sayesinde finansman sorunları büyük çapta çözüldü. Firmalarımızı bilgilendirme çalışmalarına bu yıl ağırlık verdik. Dış Ticaret Eğitim programlarımızla, Eximbank İrtibat Büromuzu açarak ihracat anlamında üyelerimize desteklerimizi artırdık.” dedi.

“YILLIK SANAYİ ÜRETİMİ 5 MİLYAR DOLARA, İSTİHDAM 150 BİN KİŞİYE ULAŞTI”

Teşviklerin sanayileşmede çok önemli bir araç olduğunu vurgulayan Zabun, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta sanayileşme adına 30 milyar liralık özel sektör yatırımı yapıldı. Şehrimiz girişimcileri, devletin teşviklerini, imkanlarını en doğru şekilde kullanarak ekonomiye katkısını artırdı. Bu yatırımlarla şehrimizin yıllık sanayi üretimi 5 milyar dolara, istihdamı 150 bin kişiye ulaştı.

Sanayileşme ile birlikte 2 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmine ulaşarak ihracatta önemli başarı gösteren Kahramanmaraş, ihraç ürünlerinin büyük kısmını Avrupa ülkelerine gerçekleştirmektedir. Diğer yanda, en büyük sanayi kuruluşlarının olduğu en büyük 1000 şirket listesinde Kahramanmaraş 24 şirket ile en başarılı 8. kent durumundadır.”

“ÜRETİM VE İHRACATTA KAHRAMANMARAŞ YÜKSELEN BİR BAŞARIYA SAHİP”

İhracattaki artışın kent ekonomisi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Zabun, “Şehrimizde sanayileşme ile birlikte gelen bu başarı ve ihracattaki artış kent ekonomisi için çok önemli. Üretim ve ihracatta Kahramanmaraş’ın yükselen bir başarıya sahip olduğu bariz şekilde görünüyor. Emekleri için sanayicilerimize ve ihracatçılarımıza, işçilerimize, çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum ve başarılarından dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

 

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
KMTSO ile Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Arasında Stratejik İş Birliği..
KMTSO ile Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Arasında Stratejik İş Birliği..
KMTSO’dan Aidat Gecikme Zamlarına Af..
KMTSO’dan Aidat Gecikme Zamlarına Af..
KMTSO Yüksek İstişare Kurulu Toplandı..
KMTSO Yüksek İstişare Kurulu Toplandı..
Tekstilde İhracatın Yıldızı: Kipaş Pazarlama 100’den Fazla Ülkeye Türk Kalitesini Taşıyor.
Tekstilde İhracatın Yıldızı: Kipaş Pazarlama 100’den Fazla Ülkeye Türk Kalitesini Taşıyor.
Son Haberler
HG Hospital’de Toplum İçin Ücretsiz Ruh Sağlığı Etkinliği..
HG Hospital’de Toplum İçin Ücretsiz Ruh Sağlığı Etkinliği..
Kipaş Holding'den Futbol ve Basketbola 80 Milyon TL'lik Destek..
Kipaş Holding'den Futbol ve Basketbola 80 Milyon TL'lik Destek..
Ekinözü Belediye Başkanı Harun Vicdan, “Bu Caniler İçin İdam Şarttır”..
Ekinözü Belediye Başkanı Harun Vicdan, “Bu Caniler İçin İdam...
Yapı Güvenliği Düzenlemesi, Kentsel Dönüşümde Sağlam Adımların Yolunu Açacaktır..
Yapı Güvenliği Düzenlemesi, Kentsel Dönüşümde Sağlam Adımların...
Kahramanmaraş’ta altyapı çalışmasında göçük: 1 yaralı..
Kahramanmaraş’ta altyapı çalışmasında göçük: 1 yaralı..
MUHTARLARDAN AYVALI ARITMA TESİSİNE GEZİ..
MUHTARLARDAN AYVALI ARITMA TESİSİNE GEZİ..

Ana Sayfa
GÜNCEL
SİYASET
MAGAZİN
EKONOMİ
YAŞAM
İŞ DÜNYASI
SPOR
SAĞLIK
MEDYA
TEKNOLOJİ
TOPLUM
ASAYİŞ
EĞİTİM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • İŞ DÜNYASI
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TOPLUM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.