• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • İŞ DÜNYASI
  • SPOR
  • SAĞLIK MEDYA TEKNOLOJİ TOPLUM ASAYİŞ EĞİTİM
  • Ara
SON DAKİKA:
00:41
Başkan Görgel; “UNESCO 'Edebiyat Şehri' Ünvanı Önemli Bir Fırsat”
00:34
Dulkadiroğlu Belediyesi, Şehit Öğrenci Kerem Erdem Güngör’ün İsmini Yaşatacak
00:28
Mehmet Kılıç’ın Adı Konferans Salonunda Yaşayacak
00:21
“Biz Biliyorduk Artık Dünya da Biliyor”
00:15
Dulkadiroğlu’nda 94. Mahalle Toplantısı Fevzipaşa’da Gerçekleştirildi
00:10
Göksun'da Mezuniyet Coşkusu Yaşandı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. İŞ DÜNYASI
  3. DUYU BÜTÜNLEME BİLİNÇLENDİRME SEMİNER YAPILDI..
İŞ DÜNYASI
Yayınlanma: 21 Ocak 2019 - 16:25

DUYU BÜTÜNLEME BİLİNÇLENDİRME SEMİNER YAPILDI..

İŞ DÜNYASI
21 Ocak 2019 - 16:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
DUYU BÜTÜNLEME BİLİNÇLENDİRME SEMİNER YAPILDI..

SANKO Üniversitesi, Türkiye Duyu Bütünleme Derneği ve Doğal Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliği ile Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde “Duyu Bütünleme Bilinçlendirme Semineri” düzenlendi.

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, üniversite olarak bu tür bilimsel çalışmalarda yer almak ve destek vermekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Prof. Dr. Ergun, “Desteklerini daima yanımızda hissettiğimiz Mütevelli Heyetimize, Rektörümüz Prof. Dr. Güner Dağlı’ya ve bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği olan fakültemiz öğretim görevlisi Hatice Adıgüzel’e, siz değerli konuklarımıza ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Verimli bir seminer geçirmenizi diliyorum” dedi.

AYMEN BALIKÇI

Türkiye Duyu Bütünleme Derneği Kurucu Üyesi, Uluslararası Duyu Bütünleme Derneği Üyesi, Uluslararası Duyu Bütünleme Eğitim Koalisyonu Kurucu Üyesi Fizyoterapist Aymen Balıkçı da seminerde yaptığı konuşmada, duyu bütünlemenin çocukların kendilerini, etrafını, vücudunu ve çevresini algılaması, bu algılamayla birlikte uyumlu fiziksel ve duyusal motor ve sosyal davranışlar sergilemesi olduğunu söyledi.

Balıkçı, Duyu Bütünleme Teorisi’ne göre bu konuda eğitim almış Ergoterapist /Fizyoterapist /Konuşma Terapisti tarafından tedavi stratejilerinin şu sıra ile yapılması gerektiğini kaydetti:

“- Gözlem ve testler ile değerlendirme,
- Asıl / temel probleme odaklanma,
- Aile / öğretmen ile problem konusunda paylaşımda bulunulma,

- Hedefler koyularak, ilk hedefi belirleme,
- Bu hedeflere uygun tedavi planı yapma (tedavinin sadece belirli aktivite diyetlerinden oluşmamalı),
-Tedavinin uygulamaya konulması için çocuğun önderliğinde, çocuğun duyu profiline uygun terapi ortamı sunularak, çocuğun fikirleri ve istekleri takip edilerek, terapistin çocuğa destek olmasıyla şekillenebilmesi,
- Uygulamaların gözlemlenerek, etkinliğinin terapist tarafından testlenmesi,
- Buna uygun ek veya revizyonlar yapılması.”

Terapi süresince çocuklarla yapılan bu tedavilerin, doğal olarak oyun içermesi gerektiğine vurgu yapan Balıkçı, şöyle devam etti:

“Fizyoterapistin kişiye özel oyunları, kişiye uygun seviyede, ihtiyacı doğrultusunda sunabilmesi ve çocuğu daha üst seviyeler için cesaretlendirmesi gerekir. Terapinin en önemli gereklerinden biri de çocuğun bu aktivitelerden zevk alarak eğlenmesidir. Ayrıca seanstaki olumlu ve spontan deneyimler öğrenmeyi kolaylaştırır.”

Duyu Bütünleme Terapisi’nin beceri öğretmediğini, çocuğa beceri için gerekli temeli verdiğini anımsatan Balıkçı, “Duyu bütünleme terapisi uygun/uyarlanmış terapi ortamları gerektirir. Terapi sırasında uygulamaların amacı çocukların yaşadıkları zorlukların nörofizyolojik adaptasyonlarını sağlayıp, duruma uygun adaptif cevap çıkarmalarına yardımcı olmaktır” diye konuştu.

Terapinin teorisi gereği üç temel duyu sistemi olan Vestibüler, Proprioseptif ve Taktil Duyu Sistemlerine odaklandığını anlatan Balıkçı, diğer duyu sistemlerinin bu temel duyuların rehberliğinde geliştiğini iletti.

Balıkçı, “Terapi seansında genel olarak değişik salıncaklar, hamaklar, dokunsal materyaller, trombolinler, tırmanma ve denge materyalleri kullanılır. Bunun yanında görsel, işitsel, tat, koku duyuları da diğer temel sistemlerin çalışmalarına eklenir” ifadelerine yer verdi.

AYRES'İN DUYU BÜTÜNLEME TERAPİSİ

Balıkçı, Ayres'in Duyu Bütünleme Terapisi "ASI (Ayres Sensory Integration)" hakkında da ise şu bilgileri paylaştı:

“Ayres, Duyu Bütünleme Terapisi’ni çocuğun adaptif cevaplar ürettiği interaktif ve eğlenceli nörofizyolojik bir süreç olarak tanımlar. Adaptif cevap, bireyin amaç doğrultusunda iyi bir duysal işlemleme yaparak uygun sonuç/davranış/motor aktivite açığa çıkarmasıdır ve bu adaptif cevap da duysal bütünlemeyi besler/geliştirir. Duyusal stimülasyonun aksine, duyu bütünleme birçok duyunun bir arada amaca yönelik çalışması, işlemlemlenmesi ve motor cevaplar ile geri beslenmesi ile olur.
Çocuğa stimülasyon vermek şeklinde değildir. Çocuğa belirli duyuları vermek/sunmak şeklinde değildir. Buna göre çocuğu sandalyede veya salıncakta sadece çevirmek ya da sallamak değildir. Ya da fırçalama yapıp eklemlerine baskı yapmak değildir. Bunlar daha çok duysal stimülasyon terapileridir. Ya da; trombolinde zıplatmak değildir.”
Balıkçı, seans örnekleriyle katılımcılara uygulamanın nasıl olması gerektiğini anlatarak, katılımcıları 1. Uluslararası Duyu Bütünleme Kongresi’ne davet etti.

Fizyoterapist Ayşe Yılmaz ise yaptıkları uygulamalar hakkında bilgiler paylaştı.

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim elemanları ile 3. ve 4. sınıf öğrencileri, Doğal Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanları ve özel gereksinimli çocukların ailelerinin yoğun katılım gösterdiği seminer, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
KMTSO Başkanı Buluntu, TOBB Divan Kurulu’nda..
KMTSO Başkanı Buluntu, TOBB Divan Kurulu’nda..
KMTSO ile Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Arasında Stratejik İş Birliği..
KMTSO ile Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Arasında Stratejik İş Birliği..
KMTSO’dan Aidat Gecikme Zamlarına Af..
KMTSO’dan Aidat Gecikme Zamlarına Af..
KMTSO Yüksek İstişare Kurulu Toplandı..
KMTSO Yüksek İstişare Kurulu Toplandı..
Son Haberler
Başkan Görgel; “UNESCO 'Edebiyat Şehri' Ünvanı Önemli Bir Fırsat”
Başkan Görgel; “UNESCO 'Edebiyat Şehri' Ünvanı Önemli Bir Fırsat”...
Dulkadiroğlu Belediyesi, Şehit Öğrenci Kerem Erdem Güngör’ün İsmini Yaşatacak
Dulkadiroğlu Belediyesi, Şehit Öğrenci Kerem Erdem Güngör’ün...
Mehmet Kılıç’ın Adı Konferans Salonunda Yaşayacak
Mehmet Kılıç’ın Adı Konferans Salonunda Yaşayacak
“Biz Biliyorduk Artık Dünya da Biliyor”
“Biz Biliyorduk Artık Dünya da Biliyor”
Dulkadiroğlu’nda 94. Mahalle Toplantısı Fevzipaşa’da Gerçekleştirildi
Dulkadiroğlu’nda 94. Mahalle Toplantısı Fevzipaşa’da Gerçekleştirildi...
AVRUPALI ÖĞRENCİLER KERVANHANDA DONDURMA İLE TANIŞTILAR...
AVRUPALI ÖĞRENCİLER KERVANHANDA DONDURMA İLE TANIŞTILAR...

Ana Sayfa
GÜNCEL
SİYASET
MAGAZİN
EKONOMİ
YAŞAM
İŞ DÜNYASI
SPOR
SAĞLIK
MEDYA
TEKNOLOJİ
TOPLUM
ASAYİŞ
EĞİTİM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • İŞ DÜNYASI
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TOPLUM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.