• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • İŞ DÜNYASI
  • SPOR
  • SAĞLIK MEDYA TEKNOLOJİ TOPLUM ASAYİŞ EĞİTİM
  • Ara
SON DAKİKA:
01:28
Başsavcılıktan “fail kaçırıldı” iddialarına yalanlama..
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. TÜRKOĞLU 9 BİN YILLIK ŞEHİR..
GÜNCEL
Yayınlanma: 26 Ağustos 2016 - 07:21

TÜRKOĞLU 9 BİN YILLIK ŞEHİR..

Türkoğlu Belediyesi kentin binlerce yıllık tarihini gün yüzüne çıkarıyor. Kelibişler'de yapılan kazı’lar sonucu şehrin geçmişinin 9 bin yıla dayandığına dair eserler bulundu.

GÜNCEL
26 Ağustos 2016 - 07:21
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
 TÜRKOĞLU 9 BİN YILLIK ŞEHİR..

Türkoğlu Kelibişler Mahallesinde, 2013 yılında başlanan arkeolojik kazı çalışmaları sonuç vermeye başladı ve  Bizans dönemi de dahil olmak üzere Ortaçağa kadar uzanan dönemlerin izleri ortaya çıkmaya başladı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi arkeologlar tarafından, Domuztepe mevkinde yapılan kazı çalışmalarında 9 Bin yıl öncesine ait çok önemli ve geniş bir alana kurulmuş en eski yerleşim merkezi kalıntıları tespit edildi.
 

İNSANLIK TARİHİNE IŞIK TUTACAK EMARELER BULUNDU..

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş kazı ile ilgili şunlar söyledi: “Tarihi ve kültürel değerlere her zaman önem verdiklerini belirterek; Bir kısmı Türkoğlu sınırları içerisinde olan bir kısmı da Pazarcık sınırlarımız içerisinde yer alan, Kelibişler Mahallemizdeki Domuztepe höyüğünde bulunan tarihi 9 bin yıl öncesine dayanan kazı çalışmalarını inceledik.
Burada Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji hocamız Prof. Halil Tekin Hocamız eşliğinde son dört yıldır kazı  yapıldığını, daha öncede Amerikalı arkeologların 20 yıl çalışma yaptığını değerli hocamdan öğrendim. 
Kazı alanının ve insanlık tarihinin geçmişinde 9 bin yıl öncesine dayanması bizi gerçekten heyecanlandırdı. Hem Türkoğlu’muzun tarihine, hem de Kahramanmaraş’ımızın tarihine, hem de insanlık tarihine ışık tutacak emarelerin olduğunu öğrendik.
Kazı alanına ilk defa geldim ve bunun heyecanını yaşıyorum buraya hizmet veren değerli Kültür Turizm İl Müdürümüz Seydi Küçükdağlı’ya da teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonrada Halil hocamla birlikte kazı ekibiyle birlikte daha büyük çalışmaların yapılacağını öğrendik. .

Türkoğlu Belediyesi olarak kazı çalışmaları yapan değerli hocalarımız, değerli müdürlerimize bundan önce yapmış olduğumuz destek gibi, bundan sonrada her türlü desteği yapmaya hazırız.”
Kazı çalışmalarını baştan sona takip eden Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Hocası Prof. Dr. Halil Tekin ise konuşmasında; “2013 yılında ilk kez buraya çalışmaya geldiğimde çok heyecanlanmıştım; çünkü zaten bilgi sahibiydik ama çıplak gözle görünce ve kültürel değerleri görünce çok daha heyecan vericiydi. Bununda ötesinde gerek kültür ve turizm müdürümüz ve çalışanları, gerekse Belediye Başkanımız Sayın Osman Okumuş ve Pazarcık Belediye Başkanımız Yakup Hamdi Bozdağ her türlü destekleri verdiler.

Onların sayesinde burada çok iyi işler yapacağımızdan eminiz. Bu fırsatı bize verdiğiniz içinde çok çok teşekkür ederiz” dedi.
Kültür Turizm İl Müdürümüz Seydi Küçükdağlı ie kazı çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Kahramanmaraş'ın 2016 yılı kazı çalışmalarından çok şükür bu yıl itibariyle 6 alanda kazı çalışmalarımız mevcut. Bugün uzun zaman önce başlayan kazı alanlarından bir tanesindeyiz. 1993-1994 de Amerikalıların araştırması sonucu 1995 yılında kazı çalışmaları başlanmış sonra ara verilmiş. Daha sonra 2003’den 2008 yılına kadar Amerikalılarla çalışmaya başladık. 2012 yılına kadar İngiliz’lerin başkanlığında kazılar devam etti.

Çok şükür 2013 yılında yabancı kazı olan Domuztepe kazısını Türk kazısına geçirdik.
Kahramanmaraş’ımızın arkeoloji müzesinin 3 nolu salonda modern teşhis salonuyla domuz tepe höyük kazı alanı canlandırılmış vaziyette.

Bölgedeki müzeler içerisinde Kahramanmaraş arkeoloji müzesinin antik fil ve Maraş aslanıyla beraber en sıra dışı olanlardan biride domuz tepe kazı alanının canlandırmalarının olmuş olmasıdır.”

6129841.jpg
2668311.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş’ta Okul Saldırısında Yaralanan Öğrencilerin Tedavisi Sürüyor
Kahramanmaraş’ta Okul Saldırısında Yaralanan Öğrencilerin Tedavisi Sürüyor
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne Turan Akpınar atandı.
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne Turan Akpınar atandı.
Mahir Ünal, Sütçü İmam'da Tedavi Gören Öğrencileri Ziyaret Etti..
Mahir Ünal, Sütçü İmam'da Tedavi Gören Öğrencileri Ziyaret Etti..
Aşırı Yağış Alan Bölgelerde Yoğun Mesai
Aşırı Yağış Alan Bölgelerde Yoğun Mesai
Son Haberler
Başsavcılıktan “fail kaçırıldı” iddialarına yalanlama..
Başsavcılıktan “fail kaçırıldı” iddialarına yalanlama..
Üniversiteye Hazırlanan Gençlere Büyükşehir’den Ödüllü Deneme Sınavı
Üniversiteye Hazırlanan Gençlere Büyükşehir’den Ödüllü Deneme...
Kahramanmaraş’ta Okul Saldırısında Yaralanan Öğrencilerin Tedavisi Sürüyor
Kahramanmaraş’ta Okul Saldırısında Yaralanan Öğrencilerin Tedavisi...
Akedaş İstiklal kendi kaderini yazacak..
Akedaş İstiklal kendi kaderini yazacak..
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne Turan Akpınar atandı.
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne Turan Akpınar atandı.
VAHİT BAĞCI BARO’YA YENİDEN ADAY..
VAHİT BAĞCI BARO’YA YENİDEN ADAY..

Ana Sayfa
GÜNCEL
SİYASET
MAGAZİN
EKONOMİ
YAŞAM
İŞ DÜNYASI
SPOR
SAĞLIK
MEDYA
TEKNOLOJİ
TOPLUM
ASAYİŞ
EĞİTİM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • İŞ DÜNYASI
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TOPLUM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.