• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • İŞ DÜNYASI
  • SPOR
  • SAĞLIK MEDYA TEKNOLOJİ TOPLUM ASAYİŞ EĞİTİM
  • Ara
SON DAKİKA:
17:19
4 İlçeye Gök Gürültülü Sağanak Uyarısı!
17:10
Onikişubat Belediyesi’nden Cumhuriyet’in 103. Yılına 1300 Sesli Dev Konser
17:05
Büyükşehir’in Kapsayıcı Hizmetleri Ailelere Güven Veriyor
17:00
KASKİ’den Sağanak Yağışlar Öncesi Sahada Yoğun Mesai
16:54
Piri Reis Gündüz Bakımevi, Çocuklar ve Aileler İçin Yükseliyor
16:49
“Kurumlarımızla Koordineli Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz”
16:43
Afşin’de iki kişi farklı adreslerde ölü bulundu
16:40
Uzmanlardan Uyarı: Su Çekildi Diye Kontağı Çevirmeyin!
16:27
Kahramanmaraş’ta sıkı denetim
16:23
Kahramanmaraş’ta inşaatta erkek cesedi bulundu
16:18
KASKİ’den Su Yönetiminde 1 Milyon 350 Bin TL’yi Aşan Teknolojik Yatırım
16:06
Cumhuriyet’in 103’üncü Yılını Büyük Bir Coşkuyla Kutlayacağız
16:00
Elbistan’da silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti
15:53
“Şehrimiz İçin Hep Birlikte Gayretimizi Sürdüreceğiz”
15:46
Kahramanmaraş, 4. TÜMFED Korolar Festivali’ne Ev Sahipliği Yapacak
15:39
Şehir Genelinde Sağanak Yağış Uyarısı!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Özel Sular Akademi Hastanesi'nde 2 Bin 500 Yıllık Türk Geleneği
SAĞLIK
Yayınlanma: 28 Nisan 2021 - 16:16

Özel Sular Akademi Hastanesi'nde 2 Bin 500 Yıllık Türk Geleneği

Yeni Doğan Bebeklerin Göbek bağları Yeni Açılan Özel Sular Akademi hastanesinin bahçesine gömüldü.

SAĞLIK
28 Nisan 2021 - 16:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Özel Sular Akademi Hastanesi’nde 2 Bin 500 Yıllık Türk Geleneği

Kahramanmaraş'ta Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekeriya Büyükdereli, ailelerin talebi üzerine dünyaya gelen 9 bebeğin göbek bağılarını hastane bahçesine gömdü.

Dr. Büyükdereli, bebeklerin vatana millete hayırlı evlat olması için göbek bağlarını hastane bahçesine gömerek 2 bin 500 yıllık geleneği sürdürdüklerini belirtti.

Kahramanmaraş'ta çocuklarının vatana millete hayırlı birer evlat olmasını isteyen ailelerin talebi üzerine, bebeklerin göbek bağları hastane bahçesine gömüldü. Göbek bağlarını tek tek gömen Özel Sular Akademi hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekeriya Büyükdereli, 2 bin 500 yıllık Türk geleneğini yerine getirdiklerini söyledi.

Büyükdereli, bir ailenin talebi üzerine 2 bin 500 yıllık Türk geleneği olan bebek göbek bağını toprağa gömme geleneğini sürdürdü. Ailenin talebini sosyal medya hesabından paylaşan Dr. Büyükdereli, başka ailelerin de istekleri üzerine toplanan 9 bebek göbek bağını kentte faaliyete yeni başlayan 300 yataklı Özel Sular Akademi Hastanesi'nin bahçesindeki çam ağaçlarının yanına gömdü. Yaptığı işlem sonrası unutulan bir ritüeli yerine getirdiklerini anımsatan Dr. Büyükdereli, ailelerinin bu davranışla çocuklarının vatana millete hayırlı evlat olması temennisi olduğunu söyledi. Dr. Büyükdereli, "Bundan aylar önce bir hastamızın annesinin ricası üzerine bu girişime başladık. 40 gün kadar yoğun bakımda takip ettiğim bir hastanın babası bebeği taburcu ettikten bir hafta sonra 10 gün sonra rahmetli oldu. Hem rahmetli olan babanın, hem de annenin çocuğa karşı gösterdiği emekler nedeniyle benden bir talebi oldu. Çocuğun göbek bağını benim bir yerlere gömmemi istediler. Çocuğun daha hayırlı ve iyi bir insan olmasını dilediklerini söylediler ve ben bunu sosyal ağda paylaştıktan sonra başka hastalarında göbek bağlarını sağladıklarını bunları da benim gömebileceğimi sordular.Bende keyifle bana verilen bu emanetlerini istediği şekilde yeni binamıza taşınınca uygun bir ağacın dibine gömebileceğimi söyledim"dedi.

Türklerin 2 bin 500 yıllık geleneği "Yaptığı araştırmalar sonunda bebek göbek bağının toprağa gömme geleneğinin Türklerin 2 bin 500 yıllık bir geleneğe uzandığını ifade eden Dr. Büyükdereli, "Bu işlemi yaparken dinen ya da sosyal anlamda yanlış olup olmaması nedeniyle bazı araştırmalara girdim. Bu bir gelenek ve bazı insanlar bunu batıl görebilirler ancak 2 bin 500 yıl önceden bu yana Türklerin devam ettirdiği bir gelenek. İslam dini ile beraber de ortadan kalkmamıştır. Bunun nedeni insan bedenine saygıdır. Hem İslam dini öncesi Türklerde, hem de İslam dinine göre insan bedeni kutsaldır ve hayvanların eşelemeyeceği şekilde gömülmesi gerekir. Orta Asya'da da Türkler çocuğun göbek bağını bir meyve ağacının dibine gömerler. Hem hayvan saldırılarından korumak için, hem de o aile daha bereketli, sağlıklı, çocukları olsun ve uzun ömürlü olsun diye. Böyle bir yönü de olduğu için bende hastalarımı kırmadım" dedi.

Aileler, çocuklarının vatana millete hayırlı evlat olmalarını istediklerini ifade eden Dr. Büyükdereli, "Yeni hastanemizin bahçesi buna müsait olduğu için bende hastalarımızı kırmadım ve bir ağacın dibine bana getirilen bebek göbek bağlarını gömdüm. Aileler çocuklarının vatana millete hayırlı evlat olmalarını istiyorlar. İnsanların temennisi tabi ki doktor olması ama insanlar buraya gömülünce doktor olmayacağını da biliyorlar. Sadece bu bir ritüel insan bedenine saygı ve bir iyi niyet göstergesidir. Biz geçmişten beri gelen bir ritüeli yerine getirmiş olduk"ifadelerini kullandı.

Dr. Büyükdereli, Hasan Aybars Coşkun ve ailesinin isteği üzerine Ahmet Mert Belveren, Nehir Belveren, Özge Esin Değirmenci, Aras Şirin, Deniz Örde, Ziya Küçükçakır, Alper Buğra Demir, Ecrin Gökçe Demir ve Sultan Ceyhan isimli çocukların göbek bağlarını toprağa gömdü.

# Özel sular akademi hastanesi’nde 2 bin 500 yıllık türk geleneği# kahramanmaraş
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Elektronik sigarada “zararsız” algısına dikkat
Elektronik sigarada “zararsız” algısına dikkat
“MR füzyon biyopsi prostat kanserinde hedefe yönelik tanı imkânı sunuyor”
“MR füzyon biyopsi prostat kanserinde hedefe yönelik tanı imkânı sunuyor”
Epilepsi Hastalarına “Nöbet” Uyarısı...
Epilepsi Hastalarına “Nöbet” Uyarısı...
Sağlıkta Yapay Zeka İhtiyaç Değil, Zorunluluk...
Sağlıkta Yapay Zeka İhtiyaç Değil, Zorunluluk...
Son Haberler
4 İlçeye Gök Gürültülü Sağanak Uyarısı!
4 İlçeye Gök Gürültülü Sağanak Uyarısı!
Onikişubat Belediyesi’nden Cumhuriyet’in 103. Yılına 1300 Sesli Dev Konser
Onikişubat Belediyesi’nden Cumhuriyet’in 103. Yılına 1300 Sesli...
Büyükşehir’in Kapsayıcı Hizmetleri Ailelere Güven Veriyor
Büyükşehir’in Kapsayıcı Hizmetleri Ailelere Güven Veriyor
KASKİ’den Sağanak Yağışlar Öncesi Sahada Yoğun Mesai
KASKİ’den Sağanak Yağışlar Öncesi Sahada Yoğun Mesai
Piri Reis Gündüz Bakımevi, Çocuklar ve Aileler İçin Yükseliyor
Piri Reis Gündüz Bakımevi, Çocuklar ve Aileler İçin Yükseliyor
Ehliyetsiz sürücü otomobiliyle takla attı: 1 yaralı
Ehliyetsiz sürücü otomobiliyle takla attı: 1 yaralı

Ana Sayfa
GÜNCEL
SİYASET
MAGAZİN
EKONOMİ
YAŞAM
İŞ DÜNYASI
SPOR
SAĞLIK
MEDYA
TEKNOLOJİ
TOPLUM
ASAYİŞ
EĞİTİM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • İŞ DÜNYASI
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TOPLUM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.